High school

Ben je tussen de 15 en 18 jaar oud, dan kun je tijdens of na je middelbare school in Nederland een jaar op een High school in het buitenland verblijven. Je verblijft dan bij een gastgezin en volgt de vakken die jij interessant vindt. De keuze aan vakken is veel breder dan op een Nederlandse middelbare school.

Een jaar High School is niet goedkoop. Afhankelijk van het land waar je naar toe wilt variëren de kosten voor een jaar tussen de € 5.000 en € 10.000.

College / University

Na de middelbare school, kan je op zoek gaan naar een studiejaar of semester in het buitenland. De meeste Nederlandse scholieren en studenten kiezen voor een Engelstalig land (USA, Canada, Australië of Engeland). Verbeter je Engelse taalvaardigheid, maak vrienden, geniet van het studentenleven. Je kan er voor kiezen om op de campus te wonen, of bij een gastgezin. Organisaties die je kunnen helpen om een studiejaar in het buitenland te regelen zijn EF, InterLanguage, Travel Active en Activity International.

Het is ook mogelijk om een hele Bachelor of Master opleiding in het buitenland te volgen. Hiervoor volg je de inschrijfprocedure voor buitenlandse studenten van de universiteit van jouw keuze. Deze verschilt vaak van de eisen in Nederland, vooral jouw motivatie voor de studie telt meestal zwaar mee bij de toelating.

Taalreis

Je kunt ervoor kiezen om alleen een taalcursus in het buitenland te volgen om je taalvaardigheid te verbeteren (cursus mogelijk van 1 week tot 9 maanden), of ter voorbereiding op een tijd werken in het buiteland. Hoe dan ook, met een taalcursus in het buitenland wordt je ook ondergedompeld in een andere cultuur en maak je veel nieuwe vrienden! Bekende aanbieders van taalcursussen zijn: EF, ESL, Travel Active, InterLanguage en StudyTravel.