Reizen en werken

Een jaar werken in het buitenland staat top op je CV. Studenten en scholieren die een tussenjaar naar het buitenland willen om te werken, kunnen op zoek naar een betaalde baan of naar een plek waar je in ruil voor je werk kost en inwoning krijgt aangeboden. Hieronder een aantal mogelijkheden:

Werken als Au-pair

Als je tussen de 18 en 30 jaar, graag met kinderen werkt en het leuk vindt om een andere cultuur van dichtbij te leren kennen, dan kun je als au pair aan de slag gaan. Je woont dan bij een gezin in en je wordt ook nog betaald voor de uren die je werkt. Schrijf je wel in bij een gerenommeerd bemiddelingsbureau om teleurstelling te voorkomen.

Skileraar

Ben je dol op skiën, en wil je in het buitenland werkervaring opdoen, onderdak én salaris krijgen. Dan kun je tijdens je tussenjaar een paar maanden aan de slag als skileraar. Via verschillende Nederlandse reisorganisaties kun je vacatures voor skileraren vinden, maar je kunt ook prima zelf de skischolen in de gebieden waar je graag heen wilt benaderen.

Mooie bijkomstigheid is dat iedereen die een heel seizoen als skileraar heeft gewerkt, de jaren erna tijdens de schoolvakanties mag werken. Leuke bijbaan tijdens je studie!

Gids voor toeristen

Veel Nederlandse backpackers vinden in het buitenland (vooral in grote steden) een baantje als (stads)gids. Volg je ook nog een relevante studie, dan kun je zeker in de vakantieperiodes vaak ook in een museum aan de slag. Lastig te regelen vanuit Nederland, wel een hele leuke manier om tijdens een reis bij te verdienen en een bepaalde plek extra goed te leren kennen.

Werken op het land

Lekker buiten bezig zijn? Meewerken op een (biologische) boerderij is al jaren een gewilde manier om werkend te reizen. Het Work & Travel programma van Travel Active is een ideale manier om het boerenleven te ontdekken in bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Noorwegen of Zwitserland. Nostalgisch naar Frankrijk voor de druivenoogst? Daarvoor kun je terecht bij Apcon (www.apcon.nl).

Werken op het water

Bevaar de wereldzeeën tijdens je tussenjaar! Nog niet helemaal zeker over je skills als bemanningslid? Via Xtreme Gap kun je een drieweekse vaaropleiding volgen in Australië waarna de kans op een baan op een zeilschip op luxe jacht groot is. Verdiensten zijn rond de 500 Australische dollars per week. Zon, zee en zaligheid!